نوشتن پروپوزال کارشناسی ارشد
نوشتن پروپوزال کارشناسی ارشد را می توان با در دست داشتن نمونه به خوبی پیش برد. در این بخش از آموزش نوشتن پروپوزال کارشناسی ارشد سعی در ارائه نمونه پروپوزال مدیریت داریم تا علاقه مندان به انجام پایان نامه کارشناسی ارشد مدیریت با نحوه نوشتن این بخش از پایان نامه خود بیشتر آشنا شوند. علاقه مندان به نوشتن پروپوزال کارشناسی ارشد می توانند از این فایل در نگارش پروپوزال خود استفاده نمایند.
ضرورت و اهمیت تحقیق
مازلو در پنج نیاز اساسی یک انسان بعد از نیاز فیزیولوژیک، امنیت را که فارغ بودن انسان از ترس یا خطرات جانی می باشدمهم ترین نیاز انسان می شمارد و کسی که این نیاز انسانهای جامعه را برآورد می سازد کارکنان نیروی انتظامی هستندو پایه ضرورت این تحقیق بر کالبد و درون این انسانها نشات می گیرد. قطعا شناخت درون این انسانهای ارزشمند از ارزش و اهمیت بسیار فوق العاده ای برخوردار است.چون اگر انتظار داشته باشیم که بهترین کیفیت امنیت را در سطح کشور بوجود بیاوریم باید بدنبال رفتار سازمانی مطلوب باشیم.
در راس هر سازمان مدیران قرار دارند و آنانند که بار سنگین اداره هر سازمانی را به دوش می کشند و در کنار بقیه مسـُولیتها، مسُولیت تامین آمادگی و تجهیز و همچنین نگهداشت نیروی انسانی هر سازمان بر عهده آنان است و برای اینکه مدیران بتوانند در راستای گزینش و استخدام کارکنان آموزشی و کاراموز،ایجاد انگیزه،رضایت و بالندگی آنان گامهای موثری بردارند باید با جنبه های مختلف روانی ورفتار انسان بخصوص در زمینه های شغلی شناخت حاصل کنند.
آشنایی با اصول و یافته های روانشناسی بخصوص در زمینه هایی مانند خودکارامدی،امیدواری، خوشبینی و تاب آوری مدیران را یاری می دهد که بتوانند به درک عمیقتری از کارکنان دست یابند و از آن در جهت ارتقای سازمان و بهره وری سود جویند.
با توجه به این دو دیدگاه یعنی نقش مدیران در سازمان خصوصا” ایفای مسّولیت آنان وخروجی کار که بهره وری نامیده می شود و فرایند آن امنیت است ضرورت این تحقیق کاملا روشن می گردد. چنانچه همه اقدامات نیروی انتظامی چه در بحث خدمات و چه در بحث کمک رسانی تجمیع کنیم باز به بعد امنیت می رسیم، حال ابعاد فوق می تواند هم در زمینه امنیت روانی باشد هم ابعاد بیرونی یعنی جلوگیری از ترس، رعب و حمله دشمن. بر همین اساس چون انسانهای خدمتگزار در مرز دارای پیچیدگی خدمتی هستند برای این تحقیق مناسب دانستم با توجه به سالها خدمت در مرز به این تجربه دست یابم که اگر کارکنان مرزی را به لحاظ روحی تقویت کنیم به بالاترین سطح امنیت محوری در مرزها خواهیم رسید.
هداف تحقیق
محقّق در نظر دارد که با شناخت دقیق از تأثیر سر مایه های روان شناختی (خودکارآمدی، تاب آوری، خوش بینی و امیدواری) در بهروری مدیران مرزبانی ناجا گامی برای اثبات این مهم بردارد.
از این رو اهداف تحقیق در دو قسمت اصلی وفرعی تهیه شده که در سطور زیر آورده شده است:
هدف اصلی:تعیین رابطه بین سرمایه روان شناختی و بهره وری مدیران مرزبانی ناجا
هدف فرعی1: تعیین رابطه بین خودکارامدی و بهره وری مدیران مرزبانی ناجا
هدف فرعی 2:تعیین رابطه بین سازشکاری(تاب آوری) وبهره وری مدیران مرزبانی ناجا
هدف فرعی 3: تعیین رابطه بین امیدواری و بهره وری مدیران مرزبانی ناجا
هدف فرعی4: تعیین رابطه بین خوشبینی وبهره وری مدیران مرزبانی ناجا
سوالات تحقیق
با توجه به اهداف تعیین شده محقّق مترصد پاسخ گویی به سوالات اصلی وفرعی زیر می باشد:
الف- سوال اصلی
سوال اصلی: آیا بین سرمایه های روان شناختی و بهره وری مدیران مرزبانی ناجا ارتباطی وجود دارد؟
ب-سئوالات فرعی
1- آیا بین خودکارامدی و بهره وری مدیران مرزبانی ناجا ارتباطی وجود داردوجود دارد؟
2- آیا بین سازشکاری(تاب آوری)و بهره وری مدیران مرزبانی ناجا ارتباطی وجود دارد؟
3- آیا بین امیدواری و بهره وری مدیران مرزبانی ناجا ارتباطی وجود دارد؟
4- آیا بین خوش بینی وبهره وری مدیران مرزبانی ناجا ارتباطی وجود دارد؟
فرضیه های تحقیق
1- بین خودکارامدی و بهره وری مدیران مرزبانی ناجا رابطه معنی داری وجود دارد.
2- بین سازشکاری(تاب آوری)و بهره وری مدیران مرزبانی ناجا رابطه معنی داری وجود دارد.
3- بین امیدواری و بهره وری مدیران مرزبانی ناجا رابطه معنی داری وجود دارد.
4- بین خوش بینی وبهره وری مدیران مرزبانی ناجا رابطه معنی داری وجود دارد.
جهت دانلود فایل کامل کلیک کنید
در صورت داشتن هرگونه سوال در ارتباط با نحوه نوشتن پروپوزال کارشناسی ارشد با ما در ارتباط باشید.