انجام مقاله علمی | کلیات

1
نگارش مقاله

انجام مقاله و نگارش آن دارای شیوه و اصولی می باشد, که دانستن آن برای هر محقق ضروری می باشد. چراکه انجام مقاله بدونه رعایت این قواعد بسیار دشوار بوده و در اکثر اوقات نویسنده موفق به چاپ مقاله خود نمی شود. در این بخش از آموزش نگارش مقاله سعی در ارائه نکات مهم و لازم در بحث انجام مقاله علمی داریم تا دانشجویان علاقه مند بتوانند کار مقاله نویسی خود را به نحو احسنت به سرانجام رسانند.

مقاله چیست؟

مقاله علمی به متنی گفته می‌شود که برای انتشار در نشریات علمی تولید و منتشر می‌شود. این مقالات برای گسترش دانش‌های جدید در اختصاصی رشته‌های علمی، پژوهش‌های انجام شده و نتایج حاصل از آن‌ها را به صورت دقیق و روشمند به شکلی که به این گونه ارزشمند هستند، ارائه می‌دهند. در مقالات علمی، نویسنده باید پژوهش خود را با روشنی توصیف کند تا دیگران بتوانند آن را بررسی و تکمیل کنند.

در واقع مقاله علمی یک گزارش جامع از نتایج تحقیقات یک پژوهشگر است که در آن شامل تحلیل، تفسیر و بررسی دقیق و جامعی از موضوعات مرتبط می شود. این مقالات معمولاً شامل استناد به موارد پژوهشی و منابع دیگر مرتبط با موضوع مورد بحث خود می باشند و برای ارائه دانش جدید در یک حوزه خاص به کار می روند. این مقالات می توانند شامل نتایج تجربی، تحلیل های مدل سازی، بررسی های تفسیری از داده ها یا حتی ترکیبی از این ها باشند. مقالات علمی معمولاً توسط پژوهشگران و اساتید دانشگاهی از سراسر دنیا در مجلات معتبر علمی منتشر می شوند.

انواع مقالات علمی

نگارش مقاله

در علم انواع مختلفی از مقالات وجود دارد. بعضی از آن‌ها عبارت اند از:

  1. مقالات پژوهشی
  2. مقالات مروری یا Review Papers
  3. مقالات خلاصه مطالب کنفرانس
  4. مقالات صنعتی
  5. مقالات کاربردی
  6. مقالات پیشرفته

همچنین باید گفت هر نوع مقاله با یک فرمت و الگوی مشخصی نوشته می‌شود و طبق مسلکی خاص ارجاع و استناد نیز به آن می‌شود.

انجام مقاله

برای انجام مقاله ابتدا باید با موضوعات مرتبط در بحث خود آشنا شوید. سپس باید یک پرسش برای انجام مقاله خود انتخاب کنید و هدف خود را برای درک بهتر تعریف کنید و با پژوهشهای قبلی مرتبط شوید. پس از آن باید پرسش پژوهشی را تعریف کنید و روش پژوهشی را انتخاب کنید که شامل رویه‌ها و ابزارهای بررسی پرسش پژوهشی است. سپس روش تحلیلی را انتخاب کنید و داده‌های خود را دربردارید. در نهایت باید نتایج پژوهش و بحث خود را به دقت تشریح کنید و نتایج خود را با دیگر پژوهش‌ها مقایسه کنید.

به طور کلی باید رعایت پنج مرحله اصلی را در نوشتن یک مقاله علمی داشته باشید: معرفی، روش، نتایج، بحث و نتیجه‌گیری. همچنین باید مطابق با الگویی مشخص، منابع خود را استناد کنید و به اصول اخلاق علمی پایبند باشید.

موضوع مقاله خود را چگونه انتخاب نماییم؟

برای انتخاب موضوع مناسب برای مقاله علمی خود میتوانید از تجربیات افراد دیگر، مطالعه نشریات علمی و گزارش های تحقیقات گذشته و همچنین با مشاوره مشاور و مدرسین خود در دانشگاه تماس بگیرید. همچنین علاقه شخصی و دانش پیشین شما درباره موضوع مقاله نیز می‌تواند موفقیت شما درانتخاب موضوع مناسب را تضمین نماید. بهره‌گیری از نرم‌افزارهای شناسایی شباهت و استناد نیز به شما در جستجو و انتخاب موضوعات مفید می تواند کمک نماید.

بخش های مختلف در انجام مقاله

بعضی از بخش هایی که معمولا در مقالات علمی وجود دارند شامل چکیده، مقدمه، روش، نتایج، بحث و نتیجه گیری هستند. البته در برخی موارد به تفکیک و به دقت تعیین شده است که هر بخش چه مطالبی را در خود جای داده است.

  1. چکیده: خلاصه‌ای مختصر از موضوع، اهمیت و هدف مقاله، روش‌های استفاده شده، نتایج حاصل شده، و نتایج کلی مقاله.

  2. مقدمه: معرفی موضوع پژوهش، مشکل اولیه و محدوده تحقیق، بدلیل و اهمیت پژوهش، و هدف و سوالات تحقیق.

  3. روش: شرحی از روش‌های استفاده شده در تحقیق، شامل جزئیاتی مانند نوع پژوهش، نیازمندی‌ها و شرایط تحقیق، شرایط نمونه‌برداری، ابزارهای استفاده شده در جمع آوری داده‌ها، و روش‌های آماری اعمال شده برای تجزیه و تحلیل داده‌ها.

  4. نتایج: شرحی از نتایج کلی و جزئی حاصل شده از تحقیق، میزان تاثیرگذاری نتایج بر روی تحقیق قبلی، و توصیف تصاویر و جداول.

  1. بحث: بررسی و تحلیل نتایج حاصله، بررسی اهمیت نتایج و مقایسه آن‌ها با پژوهش‌های قبلی، بیان نظرات، بررسی مشکلات و محدودیت‌های موجود در تحقیق، ارائه پیشنهادها و راهکارهایی برای ادامه تحقیقات.

  2. نتیجه‌گیری: خلاصه‌ای از نتایج مهم تحقیق، بررسی هدف و سوالات تحقیق، ارائه پیشنهادها و پیام‌هایی که از تحقیق بدست آمده، و بیان اهمیت تحقیقات بعدی برای ادامه پژوهش.

بعضی مقالات هم می توانند دارای بخش هایی مثل مواد و روش ها، نتایج حاصل از مطالعه موردنظر و مطالب مربوط به کارهای قابل انجام در این جهت باشند.

 مراحل نگارش مقاله

برای انجام مقاله، مراحل زیر را می‌توان طی کرد:

  1. تعیین موضوع: انتخاب موضوع قابل تحقیق و جذاب برای خوانندگان.

  2. انجام تحقیقات: شامل جمع‌آوری منابع و مطالعه آن‌ها، روش‌های مربوط به تحقیق، جمع‌آوری داده، و تجزیه و تحلیل داده‌ها.

  3. گردآوری و بررسی داده: شامل گردآوری داده‌ها، اطمینان از صحت داده‌ها، تجزیه و تحلیل داده‌ها و تفسیر نتایج

  4. نگارش مقاله: شامل نوشتن چکیده، مقدمه، روش، نتایج، بحث، و نتیجه‌گیری.

  5. بازبینی و ویرایش مقاله: بررسی و بررسی مجدد مقاله، بازبینی محتوای مقاله، ویرایش و بهبود مقاله.

  6. ارسال مقاله: ارسال مقاله به مجله یا کنفرانس مناسب و پاسخ به دیدگاه‌های داوران.

  7. انتشار مقاله: پس از پذیرش، مقاله به چاپ رسیده و به دسترس قرار می‌گیرد.

نکته پایانی

موارد زیر را نیز در انجام مقاله خود رعایت نمایید.

  1. رعایت قالب مقاله: حتماً قالب مقاله را برای نوشتن دنبال کنید. قالب متناسب با نوع مقاله‌ای که می‌نویسید را باید انتخاب کنید.

  2. انتخاب یک موضوع مفید، جذاب و فعال: انتخاب یک موضوع جذاب و مفید برای مخاطب شما خیلی مهم است. انتخاب موضوعی که مورد توجه مخاطبان و با اهمیت باشد، بهتر هست.

  3. استفاده از منابع قابل اعتماد: تحقیق به منظور جمع آوری داده‌ها و اطلاعاتی که لازم است برای مقاله باید انجام شود، و فقط منابع قابل اعتماد به کار گرفته شود. تلاش کنید که چندین منبع مستقل با همان موضوع را بررسی کنید.

  4. قرار دادن خلاصه در ابتدای مقاله: خلاصه، یک نمای کلی از موضوع و نتایج شما به مخاطب ارائه می‌دهد.

  5. ارائه مطالب به صورت جذاب و همراه با تصاویر و جداول: برای جذاب‌تر شدن مطالب می‌توانید از تصاویر و جداول استفاده کنید. اما بهتر است به صورت معقول و منطقی استفاده شود.

  6. استفاده از زبان ساده و قابل درک: بهتر است برای توضیحات استفاده شده، از زبان ساده و قابل درک برای خواننده استفاده کنید.

  7. برنامه‌ریزی خوب برای مطالعات قبل از شروع مطالعه: پیش از شروع به نوشتن، باید برنامه‌ریزی خوبی برای تحقیقات خود داشته باشید، مطالعات خود را به خوبی انجام دهید و موضوع خود را به بهترین شکل ممکن بیان کنید.

  8. بررسی و ویرایش مقاله: حتمن برای تأمین کیفیت مطالب خود، پس از نوشتن، باید مقاله خود را چندین بار بررسی و ویرایش کنید. در این مرحله، منطق نوشته و بررسی املای کلمات و جملات بسیار مهم است.

  9. مراجعه به پیرامون‌های مشابه: همچنین می توانید در بخش‌های مشابه مانند مقالات، گزارش‌ها و کتاب‌های مشابه برای جستجوی اطلاعات خود است.

در صورت داشتن هرگونه سوال پیرامون نوشتن مقاله علمی با ما در ارتباط باشید.

دیدگاه ها غیرفعال است