انجام پایان نامه خانواده درمانی
انجام پایان نامه خانواده درمانی حاضر در سال 89 در دانشگاه علم و فرهنگ به سرانجام رسیده است. علاقه مندان به انجام پایان نامه خانواده درمانی می توانند با ذکر از این مطلب در انجام پایان نامه خود استفاده نمایند.
در اين فصل از انجام پایان نامه خانواده درمانی حاضر نتايج به دست آمده را مورد بحث و بررسي قرار داده و نتيجه گيري مي كنيم. ابتدا به بحث در چهارچوب فرضيه هاي پژوهش پرداخته و در نهايت محدوديت هاي و پيشنهادات مطرح می شوند.
5-1- بحث در چهارچوب فرضيه هاي پژوهش
الف)فرضيه شماره 1:
-عملكرد ضعيف خانواده با كمرويي نوجوانان رابطه مستقيم دارد.
نتايج به دست آمده از انجام پایان نامه خانواده درمانی حاضر نشان داد كه عملكرد خانواده رابطه مثبت معني داري با كمرويي نوجوانان دارد و آن را به طور مثبت پيش بيني مي كند. اين يافته همسو با مطالعه دنيلز و پلامين(2005) است كه به وجود رابطه مثبت بين عملكرد پايين خانواده و افزايش نشانه هاي كمرويي و بازداري رفتاري اشاره مي كنند و عقيده دارند كه طرد والدين و عملكرد پايين خانواده نشانه هاي افسردگي،كمرويي و اضطراب را در نوجوانان پيش بيني مي كند. همچنين پژوهش حاضر تاييد كننده مطالعه كامينگز و ويلسون (1999) مبني بر وجود رابطه مثبت و معني دار بين تعارضات خانوادگي و عملكرد پايين خانواده با كمرويي در فرزندان مي باشد. بنابراين خانواده هايي كه عملكردشان مطلوب است و اعضاي خانواده با يكديگر گفت و گوهاي خود انگيخته،آزادانه و راحتي دارند و ناسازگاري و تعارضات در حد پاييني است، بازداري رفتاري و كمرويي در فرزندان آنها بسيار پايين است.
به عبارتي هرچه خانواده داراي عملكرد بد و آشفته باشد به همان نسبت كودك در آن محيط دچار تزلزل شخصيت و سوتحريفات مي شود. زيرا اختلال در عملكرد خانواده، نشانه اختلال در منظومه خانواده است كه كودك را به سمت آسيب پذيري سوق ميدهد. اين افراد آسيب پذيرند و در معرض عوامل خطرزاي گوناگوني از جمله كمرويي و بازداري رفتاري قرار دارند.
خانواده عليرغم تغييرات گسترده اي كه پيدا كرده است، همچنان به عنوان عامل درجه اول تاثير گذار در شكل دهي رفتار نوجوانان نقش ايفا مي كند. شرايط نامناسب و پرتنش محيط خانواده، عامل تهديد كننده بهداشت و سلامت رواني فرزندان است و مي تواند زمينه ساز اختلالات و مشكلاتي نظير كمرويي باشد.
علاوه بر آن جنبه هاي ديگر محيط خانوادگي مانند تعارضات زناشويي (كامينگز، 2005) و عملكرد بد خانواده (گودمن و گاتليب، 1999) ممكن است بخشي از ارتباط بين كمرويي، افسردگي و اضطراب در نوجوانان را توضيح دهد (داوني و كوين،1990؛ امري، وين تراب و نيل، 1982؛ راتر و كوين تون، 1984).
نظريه دلبستگي (بالبي،1980 )، نظريه شناختي (بك، 1967) و نظريه روان تحليل گري (بلت و هومان، 1992) همگي بر اين عقيده هستند كه اختلال در ارتباط اوليه فرزندان و والدين برجسته كننده و پيش بيني كننده اختلالات بعدي دوران نوجواني مانند افسردگي، اضطراب و كمرويي مي باشد (رستيفو و بوگلز ، 2009).
محمديان (1373) در مطالعه خود تحت عنوان”بررسي رابطه مشكلات خانوادگي والدين با مشكلات خانوادگي فرزندان آنان (پس از ازدواج) نظير كمرويي، اضطراب، افسردگي، به اين نتيجه دست يافت که ميان مشكلات عاطفي، رواني، فرهنگي، اجتماعي و اقتصادي خانوادگی والدين با مشكلات خانوادگي فرزندان نظير كمرويي رابطه وجود دارد.
ب)فرضيه شماره 2:
-بين ميزان كمرويي واضطراب رابطه مستقيم وجود دارد.
نتايج به دست آمده از پژوهش حاضر نشان داد كه كمرويي رابطه مثبت معني داري با اضطراب نوجوانان دارد و آن را به طور مثبت پيش بيني مي كند. در اين راستا مي توان به مطالعه اسنهالاتا و مارتي (2003) اشاره كرد كه رابطه مثبت معني داري را بين كمرويي و اضطراب نوجوانان نشان دادند. چونگ و اوانس (2002) در مطالعه اي كه به بررسي ارتباط بين كمرويي و نشانه هاي اضطراب در نوجوانان كمرو و غير كمرو پرداخته است، نشان دادند كه نوجوانان كمرو در مقايسه با نوجوانان غير كمرو نشانه هاي اضطراب و آشفتگي هاي معده اي-روده اي بيشتري را تجربه مي كنند.
تحقيقات انجام شده نشان مي دهد كه كمرويي تجربه مخربي براي بخش قابل توجهي از جمعيت است و به صورت تمركز بيش از حد بر خود،اشتغال ذهني زياد و نشانه هاي اضطرابي خود را نشان مي دهد (سندرس، چستر، 2008).
علاوه بر اين، مطالعه زيمباردو(1990) حاكي از همبستگي مثبت و معني داري بين كمرويي و نشانه هاي اضطرابي مي باشد. افراد كمرو در تعاملات اجتماعي شان بازداري رفتاري نشان مي دهند و به شدت حالت تدافعي دارند.
آستين(2000) اعتقاد داشت كه افراد كمرو در مسايل درون فردي شان ضعف دارند و از خود اضطراب نشان مي دهند. او معتقد بود كه نوجوانان كمرو به سبب احساس اضطراب ناشي از ترس شديد هيجان هاي زيادي را تجربه كنند.
ج) فرضيه شماره 3
-بين ميزان كمرويي و افسردگي رابطه مستقيم وجود دارد.
با توجه به نتايج حاصل از انجام پایان نامه خانواده درمانی حاضر، فرضيه سوم نيز تاييد شد و نشان داد كه كمرويي نوجوانان به طور مثبت و معني داري با افسردگي بالاي نوجوانان رابطه دارد و آن را به طور مثبت پيش بيني مي كند.اين يافته ها با نتايج اسنهالاتا و مارتي(2003) مطابقت دارد كه اشاره به وجود افسردگي بالاتري در نوجوانان كمرو دارد. به گفته اسنهالاتا و مارتي نوجواناني كه كمرو هستند و در ارتباطات اجتماعي شان بازداري رفتاري نشان مي دهن نشانه هاي افسردگي بيشتري را در نشان مي دهند. نتايج مطالعات بيدرمن (1993)، هيرشيلد-بكر(2007)، رزنبام (1993)، رابين و بورگس (2001) حاكي از آن است كه كمرويي و بازداري،پيش زمينه اختلال هاي افسردگي بعدي است. علاوه بر آن مطالعه اي كه توسط گري تراب(1999)انجام شد نشان داد كه ميان كمرويي و افسردگي همبستگي مثبت وجود دارد.
زيمباردو گزارش مي كند كه افراد كمرو در مقايسه با افرادي كه كمرو نيستند، توسط همسالان اغلب كمتر صميمي و دوست داشتني ارزيابي مي شوند. به سبب اين دلايل، همسالان ممكن است نوجوانان كمرو را طرد كنند و آنها شانس كمي براي رشد مهارت هاي اجتماعي خود داشته باشند و لذا نشانه هاي افسردگي بيشتري را تجربه كنند. در نوجواناني كه كمرويي به طور مفرط به سنين جواني گسترش مي يابد، آنها خودشان را منزوي تر توصيف مي كنند و دوستان كمي دارند و روابطشان با افراد جنس مخالف كمتر از همسالان آنهاست و نشانه هاي افسردگي بيشتري را از خود نشان مي دهند (رستيفو و بوگلز، 2007).
5-2-نتيجه گيري: با توجه به اهداف و فرضیات پژوهش و هدف کلی پژوهش«شناخت عملكرد خانواده با ويژگي هاي روانشناختي و كمرويي نوجوانان»موارد زير قابل طرح است: با توجه به فرضیات مطرح شده و با توجه به نتایج بدست آمده در پژوهش حاضر، مشخص شد که عملكرد ضعيف خانواده با كمرويي نوجوانان رابطه مستقيم دارد.هرچه عملكرد خانواده پايين تر باشد و تعارضات خانوادگي بالاتر باشد نوجوانان بازداري رفتاري بيشتري راظاهر مي كنند.به عبارت ديگر عملكرد پايين خانواده پيش زمينه اختلال هاي رفتاري از جمله كمرويي در نوجوانان مي باشد. از طرف ديگر بين ميزان كمرويي واضطراب رابطه مستقيم وجود دارد. و نوجوانان كمرو در مقايسه با نوجوانان غير كمرو مضطرب تر هستند. و در نهايت بين ميزان كمرويي و افسردگي نوجوانان رابطه مستقيم وجود دارد و نوجوانان كمرو افسرده تر از نوجوانان غير كمرو هستند.
برای دست يابی به يک تابلو روشن از تاثير خانواده و عملکرد آن در شکل گيری و بروز درگيری بايد موارد و عوامل ديگری را نيز در مطالعات مد نظر قرار داد. از جمله اين موارد می توان ابعاد شناختی ونگرشهای حاکم بر اعضای خانواده، فضای عاطفی و هيجانی، شيوه فرزند پروری، و سبکهای دلبستگی و .. را می توان نام برد.
5-3-محدوديت ها:
مهمترين محدوديتهای انجام پایان نامه روانشناسی حاضر بشرح زير می باشد.
1-عدم دست يابی به کليه افراد جامعه نمونه تا بتوان به يک انتخاب تصادفی از ميان آنها دست زد، تا نتايج را به صورت علمی تعميم تلقی کرد.
2-عدم همکاری برخی مدیران و اولياء مدارس که به دليل محدوديت های اداری مايل به همکاری نبودند که اين امر روند اجرای پژوهش را با مشکلاتی و از جمله تاخير زمانی روبرو کرد. از اين رو نمونه پژوهش از از چند منطقه انتخاب شد.
3-در اين پژوهش تنها افراد شرکت کننده از ميان دانش آموزان دختر انتخاب گرديدند.
1- 5-4-پيشنهادها:
– با توجه به نقش بسيار مهم خانواده و ارتباطات ان و همچنين تحقيقات انگشت شماري كه در زمينه ارتباط كمرويي و عملكرد خانواده صورت گرفته است،انجام تحقيقات گسترده تر در اين زمينه مهم به نظر ميرسد.
– تحقيق حاضر بر روي نوجوانان با طيف سني خاصي انجان گرفت،براي مطالعه بيشتر در اين زمينه بررسي جامعه گسترده تر مانند كودكان،جوانان و بزرگسالان پيشنهاد مي شود.
– از آنجائی که در این پژوهش آزمودنی ها فقط به یک جنس(مونث) اختصاص داده شده بودند، در پژوهش های بعدی سعی شود که به جنس مذكر نیز در این مورد توجه شود و هر دو جنس مورد مقایسه قرار گیرد.
– با توجه به اين كه انجام پایان نامه خانواده درمانی حاضر در مناطق3،6،5 انجام شد،پيشنهاد مي گردد كه پژوهش هاي آينده در مناطق گسترده تري انجام گردد.
-انجام تحقيقات مداخله اي براي آموزش خانواده و بررسي تاثير آن بر كمرويي،اضطراب و افسردگي پيشنهاد مي شود.
در آخر پیشنهاد می گردد که مدارس و هر نهاد دیگری که دست اندرکار آموزش و تربیت کودکان است اقدام به برگزاری کلاسهای آموزشی ویژه والدین نماید تا از بروز یا بغرنج شدن اینگونه اختلالات در کودکان جلوگیری شود.
در صورت نیاز به مشاوره در زمینه انجام پایان نامه خانواده درمانی با ما در ارتباط باشید.