نحوه انتخاب موضوع پایان نامه و مراحل کلی آن موضوع مورد بحث ما در این مقاله می باشد. در کل نحوه انتخاب موضوع پایان نامه معضل بزرگی می باشد که دانشجویان در بخش انجام پایان نامه با آن سر و کله می زنند. در ادامه مراحل و نحوه انتخاب موضوع پایان نامه خدمتتان ارائه می گردد.
پیش نیازهای انتخاب موضوع پایان نامه
1- علاقه و توانایی شخصی
گام اول در انتخاب موضوع پایان نامه علاقه و توانایی شخصی شما می باشد. شما باید در وحله اول به علاقه شخصی خود توجه نمایید. ببینید چه حوزه ای را دوست دارید و پژوهش در چه حوزه به شما لذت و انگیزه مضاعف می دهد؟ اهمیت یافتن پاسخ این سوال در مراحل مختلف تدوین رساله به خصوص زمانی که کار شما گره خورده است، خود را نشان می دهد.
در کنار علاقه شخصی شما باید توانایی های خود را نیز مد نظر قرار دهید. ممکن است شما عاشق مبحثی باشید که هیچ علم و تجربه ای نسبت به آن ندارید و قدم گذاشتن در این حوزه ممکن است در ادامه کار شما را دچار دردسر نماید. بنابراین وارد مباحثی شوید که در آن تخصص دارید و یا با گذراندن دوره هایی این تخصص را کسب می نمایید.
2- استاد راهنما
استاد راهنما نقش کلیدی در نحوه انتخاب موضوع پایان نامه شما دارد. تخصص استاد راهنمای شما و تسلط وی بر روی موضوع می تواند شما را در ادامه کار به طور قابل توجهی پیش اندازد. هرچند استاد راهنما می تواند کمک شایانی در انتخاب موضوع شما کند ولی در وجه مقابل این شخص می تواند با راهنمایی های غلط در ادامه کار شما را دچار دردسر نماید. بنابراین زیر بار هر موضوعی نرید و پیش از انتخاب موضوع توضیحات داده شده در مورد شماره 1 را مدنظر قرار دهید.
3- امکانات دانشگاهی
امکانات دانشگاهی از اهمیت فراوانی برخوردار می باشد. چراکه وجود تجهیزات آزمایشگاهی، آمکانات کتابخانه ای و مواردی همچون ابرکامپیوترها می تواند دست شما را در انتخاب موضوع باز نگه دارد. بسیاری از دانشجویان بدون توجه به سطح و امکانات دانشگاه خود سراغ موضوعاتی می روند که در ادامه دردسر ساز شده و دانشجو را با هزینه های گزاف دچار مشکل می کند.
4- زمان و هدف
زمان و هدف نیز در نحوه انتخاب موضوع پایان نامه اهمیت دارد. ببینید چقدر وقت دارید و آیا موضوعی که انتخاب می کنید در مدت زمان پیش بینی شده قابل اجرا می باشد. اگر زمانتان محدود است سراغ موضوعات راحت با دسترسی به منابع آسان بروید. بحث هدف نیز بسیار مهم می باشد. بسیاری از دانشجویان فقط صرفا یک مدرک تحصیلی می خواهند و برای آن ها مهم نیست که نتیجه رساله شان چه باشد. بنابراین به این دانشجویان پیشنهاد می کنیم سراغ موضوعات راحت بروند. ولی برخی هدف والایی دارند. آن ها قصد دارند ادامه تحصیل بدهند و یا به یک دست آورد مهم دست یابند. به این افراد توصیه می شود سراغ موضوعات جدید و با نوآوری مناسب بروند تا در نهایت بتوانند به دستاورد مدنظر دست یابند.
مراحل و نحوه انتخاب موضوع پایان نامه
فوقا به پیش نیازهایی پیرامون انتخاب موضوع پرداختیم. در ادامه مراحل و نحوه انتخاب موضوع پایان نامه را شرح خواهیم داد.
گام اول: مشخص کردن فیلد و زمینه پژوهش: اول مشحص کنید در چه زمینه ای کار خواهید کرد. از اساتید خود نیز کمک بگیرید.
گام دوم: انتخاب مقاله بیس: با مراجعه به پایگاه های علمی معتبر مقالات متناسب با زمینه پژوهشی خود را تهیه و مطالعه نمایید. سپس نزدیک ترین مقاله به فیلد کاری خود را که از نوآوری برخوردار بوده و قابلیت ارتقاء و ادامه دارد را انتخاب کرده و برای تایید نزد استاد راهنمای خود ببرید.
گام سوم: تعیین موضوع نهایی: موضوع نهایی را با توجه به مقاله بیس خود انتخاب نمایید. برای این کار شما می توانید جنبه های دیگر مقاله بیس را که محقق به آن نپرداخته انتخاب و مورد بررسی قرار دهید. به عنوان مثال شخصی در مقاله عمرانی مقاومت کششی بتن را مورد بررسی قرار داده، شما می توانید همان بتن را از منظر خمش و کشش مورد بررسی قرار دهید.
گام چهارم: گرفتن تایید استاد و دانشگاه: پس از انتخاب موضوع آن را برای استاد ارسال کنید تا بررسی کند. پس از ان که استاد موضوع نهایی را تایید کرد شما باید موضوع خود را در دانشگاه ثبت نمایید. ثبت موضوع در هر دانشگاهی روال خود را دارد. به عنوان مثال در دانشگاه های دولتی شما باید با پر کردن فرم انتخاب موضوع، موضوع خود را به صورت حضوری در دانشگاه ثبت نمایید. این درحالیست که در دانشگاه آزاد شما باید موضوع خود را از طریق سامانه پژوهش یار به ثبت برسانید.
در صورت داشتن هرگونه سوال در ارتباط با مراحل و نحوه انتخاب موضوع پایان نامه با ما در ارتباط باشید.