ساختار مقاله | بخش اول

15
ساختار مقاله

در این بخش از آموزش تدوین مقاله در ارتباط با ساختار مقاله سخن خواهیم گفت. دانستن ساختار مقاله می تواند دانشجویان و محققینی که قصد انجام مقاله خود را دارند را یاری نماید. بخش اول از توضیحات ساختار مقاله به کلیات اختصاص دارد.

ساختار مقاله

نگارش اساساً فرآیندی خلاقانه است. درواقع نگارش مقاله یکی از موضوعات مورد علاقه پژوهشگران علمی است که در آن همآیندی خلاقیت با تفکر انتقادی لازمه موفقیت است. متأسفانه اغلب محققین خود را نویسندگان با صلاحیت ندانسته و از نظر آنها امر نگارش بسیار هراس انگیز و دشوار است. برای آن دسته از پژوهشگرانی که فاقد تجربه کافی در نگارش مقالات برای مجلات علمی هستند، می خواهم رازی را برملا کنم: برای نگارش یک مقاله علمی خوب، نیازی نیست نویسنده خوبی باشید. دلیل این است: برای ساختار بخشی و سازمان بخشی به مقاله علمی یک فرمول مشخص وجود دارد، بنابراین محقق نویسنده می‌تواند بر دانسته‌های علمی خود تمرکز نموده و کمتر نگران مقوله نگارش باشد.
فرمول نگارش مانند نسخه ای برای عملکرد متوسط است و در برخی موارد واقعا صحت دارد. اما در رابطه با مقاله علمی همواره تأکید ما بر تمرکز بر علم است، چرا که واژه ها صرفا ابزارهایی برای انتقال مؤثر اطلاعات هستند. در خلال 350 سال، مجلات علمی سبک، ساختار و سازمان متمایزی را اتخاذ کرده‌اند که همین باعث شده هم نویسنده و هم خواننده به آسانی به آنچه که در بطن مقاله به آن نیاز دارد دست یابد<< ارتباط مؤثر ایده‌های علمی>>.

ساختار مقالهمهم‌ترین وجه تمایز بین نگارش علمی مبتنی بر مجله و شیوه‌های مختلف نگارش در جاهای دیگر دامنه بسیار محدود محیط ماست. چنین نیست که همه مردم به مقاله علمی نیاز داشته باشند. مقاله علمی، سبک بسیار محدود با هدف بسیار محدود (و در عین حال بسیار مهم) است. جامعه علمی ویژه صرفاً به معنی نمونه گیری تصادفی از بین انسان ها نیست، بلکه این جامعه گروهی از افراد با پس زمینه علمی نهادینه و شناخته شده، مجموع اهداف توافق شده و مجموعه مکانیسم هایی برای انتقال اطلاعات است. با تبعیت از ساختار و سازمان استاندارد مقاله پژوهشی علمی، پژوهشگر از جهات مختلفی محدود و مقید می‌شود. اما این محدودیت‌ها باعث آزادی نویسنده و خواننده از تمرکز بر محتوا می‌شود، که نتیجه آن دستیابی به مقاله بهتر است.

ساختار استاندارد یک مقاله علمی

اکثر قریب به اتفاق مقالاتی که امروز در مجلات علمی منتشر می‌شوند از ساختار نسبتاً ساده‌ای تبعیت می‌کنند. با تفاوت‌های جزئی، اغلب مقالات از چارچوب IMRaD تبعیت می کنند:
. مقدمه‌
. روش تحقیق (آزمایش، نظریه، طراحی، مدل)
. نتایج، بحث و بررسی
. نتیجه گیری
این سبک و قالب به قدری فراگیر و شایع است که به ندرت می توان مقاله ای را یافت که متفاوت از آن باشد. (در خارج از این حوزه، این مدل سازمانی با سرنام CEC شناخته می شود: ادعا، شواهد، تفسیر). البته، این موضوع دارای گونه های مختلفی است و ساختار به معنی پیشبرد هدف ارتباط است و نه ممانعت از آن. رعایت ساختار IMRaD دارای دو مزیت اصلی است: نویسنده راحت تر می تواند به محتوای مقاله سازمان بخشیده و خواننده راحت تر می تواند از فرصت استفاده کرده و اطلاعاتی را که به آن نیاز دارد بیابد. بخش زیر به تفصیل به بررسی این بخش های استاندارد می پردازد.

پایان بخش اول

دیدگاه ها غیرفعال است