انجام پایان نامه جرایم سایبری
انجام پایان نامه جرایم سایبری با استفاده از نمونه مدل به راحتی به سرانجام می رسد. در راستای آموزش انجام پایان نامه جرایم سایبری و آشنایی دانشجویان با نحوه نگارش پایان نامه در این حوزه سعی در ارائه نمونه نتیجه گیری پایان نامه داریم که در سال 1390 در دانشگاه علامه تهران تدوین شده است. علاقه مندان به انجام پایان نامه جرایم سایبری می توانند با ذکر منبع از این نتیجه گیری در انجام پایان نامه خود بهره مند شوند.
نتیجه گیری :
سخن از امنیت و ضرورت نیاز به امنیت در جامعه به عنوان یک اصل بدیهی و نخستین نیاز آدمی ،امری کاملا روشن است.نیاز به امنیت همواره یکی از نیازهای اساسی بشر به شمار می رفته است.بگونه ای که رفع سایر نیازهای آدمی حتی نیاز های زیستی او نیز به نوعی تابع میزان امنیت است.اما احساس امنیت در یک جامعه به همان اندازه مهم است که وجود امنیت در آن جامعه،بگونه ای که برخی کارشناسان وجود احساس امنیت را مهم تر از وجود امنیت در آن جامعه می دانند.این احساس ناشی از تجربه های مستقیم وغیر مستقیم افراد از شرایط و اوضاع محیط پیرامونی است .
در جامعه اطلاعاتی به موازات پیشرفت علم و گسترش فناوری اطلاعات ،مشکلات نوینی پدیدار شده است،اگر چه امروز در سایه تکنولوژی،روابط بین افراد در سطح دنیا به سهولت شکل می گیرد و بسیاری از نیازهای افراد جامعه تامین می گردد و در زمینه رفاه اجتماعی ،دستاوردهای چشمگیری مشاهده می شود،اما راه سوءاستفاده برای مجرمین نیز هموار شده است،از این جهت یک سلسله جرایم نوین نیز بر جامعه تحمیل می شودکه بر اساس تئوری اشاعه نوآوری راجرز و شومیکر اثرات نامطلوب یا پیامد غیر کارکردی فضای سایبر در جامعه اطلاعاتی محسوب می شوند. و همین جرایم باعث کاهش میزان احساس امنیت اجتماعی در کاربران فضای سایبر شده است.
بر اساس نظریه استفاده و رضا مندی ،مردم توسط میل به ارضای نیازهای خاصی برانگیخته میشوند. وقتی که یک رسانه جدید برای هدفی همسان با رسانه قدیمیتر به کار گرفته میشود، رسانه جدید به طور بالقوه به عنوان جایگزین رسانه قدیمیتر عمل میکند.مخاطب در میان و بر این اساس که کدام یک نیازش را بهتر برآورده میکند دست به انتخاب میزند.
به نظر میرسد که اینترنت به طور فعالانه برای ارضای بسیاری از این نیازهای بشر به کار گرفته میشود، چرا که بیشتر جستجوهای اینترنتی توسط نیاز به موقعیتیابی محتوا از طریق موتورهای جستجو و کلیک روی لینکها انجام میگیرد که برخلاف استفاه از تلویزیون نه بر مبنای عادت یا سهولت طلبی بلکه بر اساس انتخاب خودخواسته و آگاهانه در پی کسب رضایت عمل میکند. لذا اینترنت رسانهای است که با سهولت بیشتر به کاربران امکان مواجهه با امیالشان چه خوب و چه بد را بدهد.بر اساس یافته های تحقیق مشاهده شد که پاسخگویان به دنبال ارضا نیاز کسب خبر ،ارتباط با سایرین و سرگرمی بیشترین استفاده را از اینترنت دارند.
سورين و تانکارد (2001) معتقدند نوع استفاده از اينترنت در ميان جوانان و بزرگسالان متفاوت است. اينكه برخي نسل امروز را نسل اينترنت مي دانند چندان هم بيراه نباشد. پيمايشي که بوسيله موسسه گالوپ انجام شد نشان مي دهد که جوانان به دلايلي متفاوت از بزرگسالان از اينترنت استفاده مي کنند. کاربران مسن تر بيشتر تمايل دارند از اينترنت براي مصارف خبري استفاده کنند در حاليکه کاربران جوان تر معمولاً اينترنت را براي اهداف گسترده تري مثل بازآفريني، تفريح و اجتماعي شدن مورد استفاده قرار مي دهند.
بر اساس یافته های تحقیق مشاهده شد که سه چهارم بزه دیدگان سایبری را رده سنی جوانان تشکیل می دهند.و بیشترین استفاده این افراد از اینترنت معطوف به پست الکترونیک ،گشت زنی در اینترنت ،ارتباط با جنس مخالف و همچنین استفاده از امکانات شبکه اجتماعی می باشد.
با توجه به رویکرد آسیب پذیری ،افرادی احساس امنیت اجتماعی نمی کنند که چه از لحاظ اجتماعی و چه از لحاظ فردی آسیب پذیر باشند.در این رویکرد می توان به نظریه های فمینیستی که اعتقاد دارند زنان نسبت به مردان احساس امنیت کمتری می کنند. و نظریه دورکیم که معتقد است در جوامع صنعتی در اثر فردگرایی زمینه گسیختن هم بستگی جمعی فراهم شد و این عمل باعث بی هنجاری در جامعه می شود که این بی هنجاری خود نوعی نا امنی به بار خواهد آورد و هم چنین با توجه به نظر با نئومن ،این فرضیه که فردگرایی باعث کاهش احساس امنیت اجتماعی می شود استنباط می شود. (تامپسون 1998 به نقل از حسینی 1386 ).بر اساس یافته های تحقیق همچنین مشاهده شد که بزه دیدگان زن نسبت به مردان بیشتر می باشند و همچنین میزان احساس امنیت زنان در فضای سایبر کمتر می باشد. بزه دیدگان چه مجرد و چه متاهل در فضای سایبر احساس امنیت کمی دارند. جو سیاسی و شرایط مذهبی حاکم بر جامعه ،همچنین اعتقادات مذهبی و آداب و رسوم و فرهنگ جامعه ایرانی ، موجب آن شده است که زنان در جامعه و روابط اجتماعی محتاط تر عمل نمایند و این عادت فرهنگی ، ناخود آگاه تاثیر خود را درفضای سایبر نیز گذاشته فضای سایبر را برای زنان تبدیل به محیط نا امن کرده است که مجرمان در آن نامرئی هستند.
شکاف دیجیتال به معنای شکاف بین آنان که به اینترنت دسترسی دارند و آنان که دسترسی ندارد است که منجر به اختلاف در فرصتهایی میشود که چنین اتصالی فراهم میآورد. در هر صورت شکاف دسترسی چیزی بیش از مسأله دسترسی فنی است. این پدیدهای جامعه شناسانه است که نابرابریهای گستردهتر اجتماعی، اقتصادی و آموزشی را منعکس میکند. (Shah, 2003: 48)
بر اساس یافته های تحقیق می توان گفت سطح تحصیلات و منزلت شغلی در کاهش یا افزایش میزان احساس امنیت در بزه دیدگان سایبری تاثیری نداشته و در نتیجه نمی توان گفت که افرادی که در پایگاه اجتماعی بالاتری هستند در نتیجه احساس امنیت بیشتری نیز در فضای سایبر دارند اما در مورد پایگاه اقتصادی قضیه فرق می کند زیرا با توجه به نتایج تحقیق ،افرادی که در پایگاه اقتصادی بالاتری قرار دارند بیشتر در معرض جرم های سایبری قرار گرفته اند و در نتیجه میزان احساس امنیت کمتری در فضای سایبر دارند.اما در مورد رعایت عوامل زمینه ساز ،این قضیه بدین صورت است که افرادی که در پایگاه اجتماعی بالاتری قرار دارند بیشتر عواملی را که زمینه ساز وقوع جرایم سایبری هستند را رعایت می کنند اما هرچه پایگاه اقتصادی افراد بالا می رود ،میزان رعایت عوامل زمینه ساز کاهش می یابد.
در میان بزه دیدگان سایبری که میزان بین پای بندی بیشتری به مذهب دارند ،میزان احساس امنیت کمتری در فضای سایبر مشاهده می شود .به نظر می آید با افزایش پای بندی به مذهب و با توجه به فضای مذهبی حاکم بر جامعه ، و ترس از هتک حرمت و حیثیت و با توجه به این که فضای سایبری ،جامعه ای نو می باشد ،ترس از عدم شناخت این فضای ، باعث کاهش میزان احساس امنیت می شود.
البته بالا بردن مهارت رایانه ای و در امتداد آن سواد رسانه ای می توان با فضای سایبر و کارکردهای آن آشنا شد و در نتیجه ترس از این فضا را از بین برد و با شناخت بیشتر از این فضا استفاده کرد. در نتیجه باعث افزایش میزان احساس امنیت اجتماعی در فضای سایبر شد. در اینجا ذکر این نکته از زبان دکتر محسنیان راد ضروری می نماید که
به عقیده دکتر محسنی «روند گسترش شبکههای اطلاعاتی در ایران با آنچه که در اغلب کشورهای دنیا صورت گرفته است دارای یک تفاوت اساسی از نظر رشد و توسعه تاریخی است. در حالی که در دنیا پس از ایجاد یک شبکه ملی زمینه اتصال افراد و سازمانها به آن و سپس به جهان روی داده است، در ایران روند حالتی تقریبا معکوس را طی کرده است. در حقیقت اول بار شبکههای پراکنده ما به دنیا متصل شدهاند و تا کنون [1380] نیز هر چند شبکههای داخلی در مواردی به یکدیگر متصل شدهاند اما هنوز طرح یک شبکه ملی موجودیت عینی نیافته است. میتوان گفت که پیوستن به اینترنت در ایران روندی کم و بیش مشابه با سایر کشورهای در حال توسعه داشته است. در کشورهایی مانند آمریکا، انگلستان، فرانسه و آلمان ابتدا شبکههای اطلاعاتی داخلی متعددی به وجود آمدندکه با استفاده کنندگان زیادی اعم از افراد و یا مؤسسات مرتبط بودند و سپس این شبکهها متدرجا به اینترنت پیوستند. به عبارت دیگر شبکههای داخلی کم و بیش ملی مقدم بر پیوستگی به اینترنت بوده است. در کشورهایی مانند ایران پیوستگی به اینترنت در شرایطی مورد بحث قرار گرفت که اساسا شبکه ملی اطلاع رسانی هنوز شکل نگرفته بود و استفاده کنندگان مستقیما به اینترنت متصل شدند. در این نوع کشورها جز در موارد معدودی آن هم در سطح محدود نظام اطلاعاتی منسجم داخلی وجود ندارد. کشور ما تا کنون[1380] فاقد برنامه ریزی مشخصی در این زمینه دست کم در سطح ملی بوده است. » .(محسنی: 1380: 194 و 195)
یکی از جرایمی که مدتی است به طور گسترده گریبان گیر جامعه ایرانی شده و نیروی انتظامی و قضایی کشور را به واکنش شدید در قبال آن وا داشته افشای تصاویر و فیلم های خصوصی افراد است که بر اساس یافته های تحقیق ،پاسخگویان نیز به این نکته اذعان داشتند، رایانه به طور عام و اینترنت به طور خاص ،یکی از ابزارهایی است که به گسترش این قبیل جرایم دامن می زند چرا که با دیجیتالی شدن ابزار عکس و فیلمبرداری و گسترش استفاده از تلفن های همراه مجهز ،تصویر برداری و عکس برداری آسان تر شده و کافی است که شخصی با سوئ نیت بخواهد اقدام به تهیه و تولید فیلم یا عکس از مجالس خصوصی افراد یا از خود افراد در حالت های ناخواسته و نا مطلوب کند و در این صورت به راحتی می تواند با استفاده از تلفن همراه مجهز به این اقدام دست زده و به انتشار آن در اینترنت به عنوان رسانه ای جهانی اقدام کند و بدین وسیله به هتک حیثیت طرف مقابل مبادرت ورزد.در مواردی نیز مشاهده شده مجرمان با تهیه چنین تصاویری ،بزه دیدگان را تهدید به افشای آن کرده وادار به باج دهی مالی یا در مواردی تجاوز جنسی می کنند.بدین سبب ،جهت حفظ حریم خصوصی افراد و جلوگیری از هتک آبروی ایشان ،لزوم برخورد شدید با این دست از مجرمان به ویژه در جامعه ارزشی چون ایران آشکار است.
بر اساس نظریه اشاعه نوآوری ها ،هر نوآوری علاوه بر پیامدهای مطلوب و کارکردی ،دارای پیامدهای نامطلوب و کژکاردهایی نیز می باشد که می توانند جامعه را تحت تاثیر خود قرار دهند.
یکی از پیامدهای نامطلوب رسانه های سایبری این است عده ای فضای سایبر را در اختیار هدف های شوم خود قرار داده اند ،جامعه اطلاعاتی با همه پیشرفت ها و کارکردهای مطلوبی که پیش رو بشریت قرار داده است در برابر خطرات و تهدیدها بسیار آسیب پذیر می باشد.این فضا فرصت های تازه و بسیار پیشرفته ای را در اختیار مجرمان گذاشته که افزون بر اینکه توان بالقوه ارتکاب گونه های مرسوم جرم به شیوه های نا مرسوم بوجود آورده است.
عدهای بیان میکنند که تکنولوژی باعث این مشکلات میشود و باید استفاده از آن کنترل شود. همانگونه که در برخی از کشورها استفاده از موبایل دوربیندار ممنوع میباشد.عدهای نیز معتقدند هرگونه برخورد و دخالت دولت در این امور، نقض آزادیهای اساسی و منافی با حقوق بشر است.در این بین نیاز به حمایت از حریم خصوصی مخاطب در فضای سایبر احساس می شود تا مخاطب به راحتی و با احساس امنیت در فضای مجازی به فعالیت بپردازد و از امکانات آن بهره مند گردد بدون اینکه آزادی ها و حریم خصوصی او مورد تعرض قرار گیرد.
حکومت می تواند بنا بر تئوری “فضای قابل دفاع”نیومن ،فضای سایبر را به محیطی که در برابر جرم دفاع شده می باشد تبدیل نماید. مخاطبین و کاربران فضای سایبر خود راه را بر جرم ها و مجرمین سایبری بسته و مانع از ورود و اختلال آنها در فضای سایبر شوند .و این امر مستلزم بالا برن سطح سواد رسانه ای کاربران این فضا می باشد.
بر اساس یافته های حاصل از انجام پایان نامه جرایم سایبری حاضر، مشخص شد که بزه دیدگان سایبری به میزان بالایی به مرزهای حریم خصوصی خود آشنا هستند و بنا بر تربیت اسلامی – ایرانی خود ،بیشتر از سایرین به افراد نزدیک خود در خانواده مثل همسر و والدین اجازه ورود به حریم خصوصی شان را می دهند .
همچنین با افزایش پای بندی به مذهب ، میزان رعایت عوامل زمینه جرایم سایبری نیز بیشتر می شود یعنی افرادی که پای بندی بیشتری به مذهب دارند ،بیشتر از سایرین عوامل زمینه ساز برای وقوع جرم های سایبری را رعایت می کنند.
پیشنهادات
1. رفع ضعفهای موجود در اداره ومدیریت فضای مجازی :
2. تقويت سازماندهي فرهنگي و سياستگذاري در عرصه مقابله با چالشهاي فضاي مجازي
3. تقويت سازماندهي علمي وسياستگذاري درعرصه مقابله باچالشهاي فضاي مجازي
4. افزايش امکان بهره برداری ازامكانات بومي رسانه اي برای تقویت روحیه ملی وتشویق مردم به حفظ ارزشهای دینی برای مقابله با چالشهاي فضاي مجازي
5. تقويت جاذبه وتنوع سايتهاي و برنامه هاي داخلی رسانه ها براي ايجاد زمينهاي بهره مندي بالاتر ازامكانات بومي
6. تقويت دسترسي به امكانات بومي رسانه اي درچارچوب فضاي مجازي براي محدود كردن دسترسي و استفاده از رسانه های بیگانه وقابليتهاي فضاي مجازي
7. معطوف ساختن توجه مسئولان نظام به موضوع فضاي مجازي وضرورت مقابله با تهدیدات رسانه ای وچالشهاي آن
8. تقويت زیر ساختهای فنی ورسانه ای برای مقابله با چالشهاي فضاي مجازي
پیشنهادات به سازمان ها :
1)پلیس :
1. راهاندازی گشتهای اینترنتی و پلیس مجازی در زمینه جرایم اینترنتی
2. تشکیل انجمن امنیتی برای شبکه های اجتماعی و فعالیت های آنلاین
3. ایجاد امنیت محیطی جهت پیشگیری از آسیب های اجتماعی
2)آموزش و پروش :
1. آشنا نمودن دانش آموزان با عوامل تأثیرگذار در زمینه کاهش آسیب های اجتماعی ناشی از فضای سایبر
2. آموزش مهارت های زندگی در مدارس در راستای پیشگیری از آسیب های اجتماعی ناشی از فضای سایبر
3. آموزش مهارت های رایانه ای دانش آموزان در راستای بالا بردن سطح سواد رسانه ای
4. تهیه کتاب هایی در زمینه آشنایی با اصول اولیه امنیت اینترنتی به گونه ای که به سادگی در دسترس افراد قرار گیرد و همه افراد مرتبط در این زمینه همکاری کنند
3)صدا و سیما
1. تشویق و تقدیر از فیلم ها و نمایش ها با مضمون آشنایی مردم با فضای سایبر
2. اطلاعرسانی درباره جرایم سایبری و اخبار آن
3. اطلاعرسانی درباره شیوههای کنترلی و جلوگیری از جرایم سایبری
4. اطلاعرسانی درباره مبارزه با جرایم سایبری
5. اطلاعرسانی در مورد میزان آسیبهای اجتماعی و آمار و ارقام مرتبط
6. تدوین سریال های تلوزیونی در موضوعات مرتبط با آسیب های اجتماعی
4)سازمان بهزیستی
1. ایجاد سامانههای مشاوره برای آسیبدیدگان بر روی اینترنت؛
2. ایجاد سامانههای فوریتهای اجتماعی برای آسیبدیدگان؛
3. ایجاد سامانههای راهنمایی و مشاوره برای کمتر کردن آسیبهای اجتماعی
4. ارائۀ خدمات مجازی برای کاهش اثرات آسیبهای خانوادگی همچون طلاق، بزه و غیره
5)مخابرات:
1. ایجاد سامانههای تلفن و موبایل برای اطلاعرسانی در مورد آسیبها در سطح شهر؛
امکان استفاده از خدمات مشاوره فوری بر روی تلفن و موبایل
6) پژوهشگران
1. بررسی وضعیت مجرمان سایبری
2. بررسی آسیب های ناشی از جرایم سایبری
3. بررسی وضعیت زنان بزه دیده سایبری